10.10.2014

Lehdistötiedote 10.10.2014

Äänimaisemia kerätään jälleen 10.10.2014–30.4.2015 


Mattolaiturin verkkainen aaltojen loiske ja kankaan hankaus, juhlien puheensorina, sateen ropina pärekatolle, skeittilautojen pauke katukivetyksellä, lumiauran kolahdukset hiljaisessa talviyössä.

Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat on valtakunnallinen, kaikille avoin keruukilpailu. Kilpailussa etsitään kuvauksia ja huomioita ääniympäristöistä Suomen maantieteellisten rajojen sisältä sekä kartoitetaan kilpailuun osallistujille tärkeitä äänimaisemia yhdessä heidän kanssaan. Keruu on jatkoa vuonna 2004 järjestetylle Sata suomalaista äänimaisemaa -keruulle.

Suomalaiset äänimaisemat kaupungeissa ja maaseudulla ovat monivivahteisia. Tiettyyn paikkaan, aikaan, työn tai arjen askareisiin liittyvä äänimaisema vaikuttaa nykyhetkeen, kokemuksiimme ja muistoihimme. Missä on sinulle mieleen jäänyt äänimaisema, miksi se on sinulle tärkeä tai miksi olet kiinnittänyt siihen huomiota. Entä minkälaisia tuntemuksia tuttu äänimaisema sinussa herättää? Onko sinulle tärkeä äänimaisema muuttunut vuosien saatossa? Entä millaisia ovat muistoihisi liittyvät äänimaisemat? Onko mieleesi painunut ääni miellyttävä, kaunis, arkea rytmittävä, häiritsevä tai peräti tylsä – vai kerta kaikkiaan ihan jotakin muuta?

Kaksivuotisen äänimaisemien tallennus- ja tutkimushankkeen avulla kartoitetaan suomalaista äänimaisemaa ja siinä vuosien saatossa tapahtuneita muutoksia. Alkamispäivänä hankkeen yhteistyötahot järjestävät seminaarin Helsingin Musiikkitalon Black Boxissa (klo 10.00-13.00), jonka yhteydessä esitellään keruuhanke ja keskustellaan äänimaisemista tutkimuksessa, radiossa, taiteessa ja opiskelussa. Teemaa jatketaan Yle Radio Suomen Äänien ilta -lähetyksessä, jossa kuunnellaan ja keskustellaan suomalaisista äänimaisemista sunnuntaina 12.10. kello 18.00 alkaen.

Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hankkeen järjestää Suomen Akustisen Ekologian Seura ry yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, Yleisradion, Tampereen yliopiston, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Tampereen ammattikorkeakoulun, Åbo Akademin, Itä-Suomen yliopiston sekä Hikuma- ja Kuulumia-hankkeiden kanssa.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Professori Heikki Uimonen, heikki.uimonen@uniarts.fi, 050 345 1900.
Projektituottaja Kaisa Ruohonen, aanimaisemat@uta.fi

Hankkeen verkkosivut ja keräyksen edetessä täydentyvä Suomen äänimaisemakartta: www.aanimaisemat.fi