Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hanke kutsuu mukaan äänittämään jokaisen, joka on kiinnostunut äänimaisemien havainnoinnista ja tallentamisesta – erityisesti ympäristön äänien muutoksesta, äänien löytämisestä tai äänistä, jotka muistuttavat jostakin jo kadonneesta.
Maanantaina 18.7. äänitetään kadotettuja ja löydettyjä ääniä!
Järjestyksessään kuudennen kansainvälisen Maailman kuuntelupäivän (World Listening Day) ajatuksena on ääniympäristöön liittyvän tiedon lisääminen sekä erilaisten kuuntelun tapojen ja maailman moninaisten ääniympäristöjen juhlistaminen.
Tämän vuoden teemana ovat kadotetut ja löydetyt äänet (sounds lost and found). Teema kutsuu osallistujia muistelemaan, kuuntelemaan ja havainnoimaan äänimaiseman muutoksia. Miten esimerkiksi puhuttu ja kuultu kieli, luonto, teknologia, musiikki tai jopa kokemus hiljaisuudesta on muuttunut viime vuosikymmenten aikana? Kuuntelupäivä kutsuu äänimaiseman kuuntelijoita kaivamaan kaappien perältä vanhat vinyylisoittimet ja kasetit, sukeltamaan nykyajan digitaalisten tietokantojen syövereihin ja antautumaan muistojen arkistoihin tunnistamaan ja löytämään uudelleen jo kadotettuja ääniä. Teeman kautta me ja te muut äänimaisemasta kiinnostuneet voimme kartoittaa, suojella ja juhlistaa sellaisia ääniä, joiden olemassaolo ei enää nykymaailmassa ole itsestäänselvyys – ja toisaalta tuoda esiin niitä äänimaisemia, jotka ovat osa muuttunutta maailmaa, niin hyvässä kuin pahassakin.
Tämän vuoden Kuuntelupäivän kansainvälinen teema sopii kuin nenä päähän hankkeeseemme. Kuten äänitystempauksessakin, Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hankkeessa on vuoden 2014 lopulta kartoitettu suomalaisen ääniympäristön muutoksia: hävinneitä, uusia ja muotoaan muuttaneita ääniä. Muuttuneita äänimaisemia on hankkeessa lähestytty toisaalta keruukirjoitusten, toisaalta tallennusreissujen ja haastatteluiden avulla.
Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hanke osallistuu päivään jälleen äänitystempauksella. Hankkeemme viime vuonna organisoima Kuuntelupäivä oli suuri menestys, ja tempaus sai aikaan sekä innostusta sosiaalisessa mediassa että runsaasti äänityksiä viime vuoden teeman, veden, äänimaisemista ympäri Suomea.
Lähestymme kadotettuja ja löydettyjä ääniä tallentamisen kautta siten, että kaikki maanantaina 18.7. äänitetyt teeman mukaiset äänet ja ääniympäristöt julkaistaan hankkeen verkkosivujen kuuntelukartassa tuon päivän aikana. Toivoisimme siis, että tallennat lähelläsi olevaa kadotetuista, muuttuneista tai löytyneistä äänistä koostuvaa tai muistuttavaa ääniympäristöä – esimerkiksi lakanoiden mankelointia, sadonkorjuun ääniä, jo käytöstä poistuneita laitteita, hiljentynyttä maaseutua, harvinaisten tai toisaalta yleistyneiden luontokappaleiden luomaa äänimaisemaa, lapsuudesta tuttuja ääniä, uutta teknologiaa, espressokoneen suhinaa tai esimerkiksi roller derby -harjoitusten tai sauvakävelylenkin ääniympäristöä – Maailman kuuntelupäivänä.
Voit äänittää vaikka kännykälläsi ja napata äänityskohteesta kuvankin. Tämän jälkeen voit lisätä tallenteesi kuvauksineen kuuntelukarttaan. Valitsemalla kuuntelukartan projektivalikosta ”Kuuntelupäivä2016”-tunnisteen kaikki karttaan päivän aikana jo lisätyt tallenteet ovat selattavissa helposti.
Viime vuoden Kuuntelupäivän – veden ääniä pyykinpesukoneesta huvipuiston vesilaitteisiin ja laiturin laineiden liplatukseen – satoa voi kuunnella kuuntelukartasta, teeman ”Kuuntelupäivä2015” alta.
Hankkeen kuuntelukartalla osoitteessa voit lisätä oman tallenteesi suoraan karttaan välilehdeltä. Huom. kartta hyväksyy alle 8Mb:n mp3-tiedostoja.
Jos et pääse lisäämään tietoja karttaan päivän aikana tai et pääse muuttamaan tiedostomuotoa kännykästäsi mp3:ksi, voit myös lähettää äänitiedoston ja mahdollisen kuvan sähköpostitse osoitteeseen aanimaisemat@uta.fi, jolloin me lisäämme sen karttaan puolestasi.
Muista lisätä sähköpostiin seuraavat tiedot äänityksestäsi:
- Äänityksesi nimi
- Äänityspaikka (esim. katuosoite) ja kellonaika
- Kuvaile äänitystäsi lyhyesti, esimerkiksi mitä äänitit ja missä olosuhteissa, äänitysvälineesi
- Nimesi tai nimimerkkisi, jonka haluat karttaan esille
Ilmoita osallistumisesi Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat hankkeen Facebook -tapahtumassa Äänitystempaus 2016 – Kadotetut ja löydetyt äänet, osoitteessa https://www.facebook.com/events/1185353414832472/
Lisätietoja tempauksesta: Kaisa Ruohonen, aanimaisemat@uta.fi
Lisätietoa kansainvälisestä Maailman kuuntelupäivästä: www.worldlisteningproject.org
Lisätietoa Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hankkeesta: www.aanimaisemat.fi
Seuran toiminta-ajatuksena on herättää kansalaisten kiinnostusta yhteisen ympäristön kaikkia äänellisiä ilmiöitä kohtaan ja tehdä tunnetuksi ääniympäristön kulttuurisia merkityksiä. Näihin sisältyvät paitsi miellyttävät ja epämiellyttäviksi koetut myös kulttuurisesti ja historiallisesti merkittävät ääni-ilmiöt ja ympäristöt sekä ennen muuta äänten ja ääniympäristöjen ainutlaatuisuus luonnossa, maaseudulla ja kaupungeissa. SAES on perustettu vuonna 1999.