13.10.2015

Tunnelmia keruukilpailun palkintotilaisuudesta

Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -keruukilpailun palkintotilaisuus pidettiin Helsingissä, Observatorion Tiedekahvilassa perjantaina 18. syyskuuta. Samalla julkistettiin Tampereen ammattikorkeakoulun kustantama ja Meri Kydön, Heikki Uimosen sekä Olli-Taavetti Kankkusen suomentama ja toimittama teos Kuuntelukasvatus: 100 kuuntelu- ja ääniharjoitusta.

Pienimuotoiseen tilaisuuteen pääsi Helsingin Rautatientorin yleismielenilmauksesta ja julkisen liikenteen työnseisauksesta huolimatta parikymmentä hankkeesta ja äänimaisematutkimuksesta kiinnostunutta kuulijaa.

Tilaisuuden äänimaisemalliseksi elementiksi olimme tuoneet kahvilaan äänimaisemakukkaruukkuja, jotka soittivat kangaskansiensa alta kevään ja kesän aikana tallentamaamme äänimaisemaa Helsingistä, Turusta, Lahdesta ja Kouvolasta. Äänimaisemaruukut toimivat siis koristeina tavallisten kukka-asetelmien tapaan - joskin meidän ruukuissamme visuaalisen ilon korvasi ääniympäristöjen tasainen virta.

Soivat kaupunkikukkaruukut: Turku, Kouvola, Lahti ja Helsinki.

Tilaisuudessa hankkeen johtaja professori Heikki Uimonen ja tutkija Meri Kytö esittelivät äänimaisemakilpailun voittajat sekä kunniamaininnan saaneet tekstit raadin muotoilemien perusteluiden kera. (Palkittujen lista luettavissa tästä.) Keruukilpailun ensimmäiselle sijalle valittu Iiro Liukkonen piti tilaisuudessa puheen. Tämän jälkeen nostimme maljan sekä hänen että muiden voittajien kunniaksi! Ensimmäisen, toisen ja jaetun kolmannen sijan palkintoina oli 250 euroa. Kunniamaininnan saanneita muistettiin kirja- ja äänitepalkinnoin.

Kilpailun voittaja Iiro Liukkonen puhetta pitämässä.

Voittajateksteistä keskusteltaessa esiin nousi juuri yhteiskunnan ääniympäristöjen muutos – mitkä äänet ovat muuttuneet tai peräti kadonneet vuosikymmenten kuluessa ja mitkä äänet puolestaan pysyneet muuttumattomina. Maailman muuttuminen kuuluu ääniympäristöissämme, ja sen vuoksi äänimaisemien ja -muistojen tallentaminen tutkimusta ja tulevia vuosikymmeniä varten on erityisen tärkeää.


Kuuntelukasvatus: 100 kuuntelu- ja ääniharjoitusta teosta ja sen kustannusprosessia esitteli Tamkin Tiina Kenttälä-Koivumäki, jonka jälkeen teoksen suomentamiseen ja toimittamiseen osallistunut Olli-Taavetti Kankkunen veti tilaisuudessa äänileikin, jossa leikkijöiden tuli silmät suljettuna seurata tilassa kulkevan äänen kulkureittiä käsiään liikuttelemalla. Leikkijät onnistuivat tässä tehtävässä kohtalaisen hyvin, joskin kokeneemmille äänileikkijöille tehtävä oli helpompi kuin kuunteluleikkeihin vähemmän tutustuneille.

Teos on kokoelma monipuolisia ja kekseliäitä kuunteluun ja äänentuottamiseen liittyviä harjoituksia. Se on tarkoitettu kaikille äänen parissa työskenteleville pedagogeille ja kaikille äänestä ja kuuntelemisesta kiinnostuneelle. Kirjaa voi käyttää yhtä lailla kuuntelukasvatuksen oppimateriaalina, korvienpuhdistuksen apuvälineenä tai vaikkapa seuraleikkien virikkeenä. Teosta voi ostaa Tampereen ammattikorkeakoulun kautta, hintaan 20,50 euroa.

Palkintotilaisuuden jälkeisinä viikkoina olemme saaneet kunniakirjat ja palkinnot lähetettyä keruukilpailun voittajille ja kunniamaininnan saaneille. Kiitämme vielä kaikkia keruuseen osallistuneita kiinnostuksesta äänimaisemakilpailuumme! Nyt hankkeemme jatkuu uusien haasteiden parissa, niistä kerromme myöhemmin lisää.


Kuvassa vasemmalta oikealle Olli-Taavetti Kankkunen, Meri Kytö, Tiina Kenttälä-Koivumäki ja Heikki Uimonen.