15.10.2015

Äänimaisemaa musiikkikonferenssissa

Hankkeemme Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat osallistui syyskuun lopulla kansainväliseen Minimalism Unbounded -konferenssiin ääni-installaatiolla ja kuuntelukävelyllä.

Minimalism Unbounded järjestettiin 23. - 27. syyskuuta Turun yliopistolla sekä Helsingissä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tiloissa Musiikkitalolla. Konferenssi keskittyi minimalistisen musiikin tutkimukseen: muun muassa tutkimuksen tarkoitukseen ja rajoihin, sen haasteisiin ja kulttuurisiin merkityksiin.

Teimme konferenssin Turussa järjestettävien tapahtumapäivien oheen ääni-installaation tai "ääniposterin", jonka kautta pyrimme sekä elävöittämään konferenssitilaa että tuomaan esiin hankkeemme äänitysreissujen ja keruukilpailun satoa viime kuukausilta. Posterin laativat yhdessä Meri Kytö, Ari Koivumäki, Kaisa Ruohonen, Pyry Survo, Tatu Naukkarinen ja Mikko Kananen.

Helsingin soiva kukkaruukku (sisällä mp3-soitin ja pieni kaiutin).

Ääniposteri koostui käytännöstä kahdesta seinällä roikkuvasta Panphonicsin Sound Shower kaiuttimesta, binauraalista äänimaisemaa tarjoavasta kukkaruukusta kuulokkeineen, äänimaisemahankkeen infolehtisistä ja julisteesta sekä kolmesta äänimaisemakukkaruukusta, joista kantautui Turun, Helsingin ja Lahden äänimaisemaa ympäröivään tilaan. Konferenssin osallistujilla oli mahdollisuus nauttia äänimaisemista sekä kulkiessaan käytävillä että vaihtoehtoisesti laittamalla kuulokkeet päähän tai painamalla korvansa lähemmin kohti äänimaisemaruukkuja ja seinällä roikkuvia kaiutintauluja. Kaiuttimista tulvivat äänimaisemat pitivät sisällään muun muassa peltisten syöksytorvien eli "rännien" rytmistä sointia sateella, skeittilaudalla laskemista katukivetyksellä ja arkista tunnelmaa Prisman pitkillä käytävillä sekä näitä kommentoivia haastattelukatkelmia.

Posteri herätti mukavasti huomiota konferenssivieraiden kesken, ja palaute äänimaisemapisteistämme oli yksinomaan positiivista. Jatkamme hyväksi huomatun posterin käyttöä varmasti myös tulevaisuuden kulttuuritapahtumissa, ja laajennamme sen äänisisältöjä uuden materiaalin syntymisen vanavedessä.Konferenssin kolmantena päivänä tapahtumaan osallistujien oli mahdollista osallistua ohjatulle kuuntelukävelylle Helsingin keskustassa. Meri Kydön vetämä vajaan tunnin kävely kiersi Mannerheimintieltä baanalle, Narinkkatorin läpi "Hiljaisuuden kappeliin", asematunnelissa mutkitellen Ateneumin kahvilan läpi lopulta päätyen Sanoma-talon kansalaistorille, jossa kaikki yli kaksikymmentä kävelylle osallistunutta keskustelivat kuulemastaan. Keskutelussa huomioitiin kaupunkitilassa kuuluvan musiikin huomiotaherättävyys, kävelytempon vaikutus ohitettuihin äänilähteisiin, ajatuksiin vajoaminen kuutelun syventyessä ja ympäristön äänien esteettiset ominaisuudet.

P.S. Tämän viikon sunnuntaina, 18. lokakuuta on taas aika kuunnella Äänien iltaa Yle Radio Suomessa kello 17.15 alkaen.

Teemana tällä kertaa muuttuva suomalainen äänimaisema. Studiossa professorit Helmi Järviluoma-Mäkelä ja Heikki Uimonen sekä tohtori Meri Kytö. Ohjelman juontaa Jukka Mikkola. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa, sunnuntaina klo 20.10 alkaen.