30.7.2015

Maailman kuuntelupäivän äänitystempauksen satoaJärjestimme Maailman kuuntelupäivänä, lauantaina 18. heinäkuuta äänitystempauksen, jonka aiheena oli kuuntelupäivän vuoden 2015 teeman mukaisesti vesi. Maailman kuuntelupäivän tarkoituksena oli tuoda esiin veden ääniympäristöjä ja samalla huomioida niiden moninaisuus – me puolestamme halusimme kuulla, miten vesi elementtinä tulee esiin kesäisissä suomalaisissa äänimaisemissa. Keräsimme siis kiinnostuneilta osallistujilta tuon lauantain veden äänimaisemia ja julkaisimme nämä äänimaisemat kuuntelukartassamme, joka kattaa koko Suomen.
 
Julkaisimme Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hankkeemme Facebook-sivujen kautta tapahtuman Äänitystempaus: Maailman kuuntelupäivän teemana vesi. Tapahtuma sai suuren suosion: 370 ihmistä osoitti kiinnostustaan tempausta kohtaan, ja tapahtumaa myös jaettiin Facebookissa hyvin aktiivisesti. 

Tempauksemme käynnistyi lauantain aamupäivällä verkkaisesti, ja karttaan tulleiden äänitysten tulva kiihtyi iltaa kohden. Tempauksen äänitteitä voi kuunnella kuuntelukartalla valitsemalla teeman ”Kuuntelupäivä2015”, jonka alle lajittelimme päivän aikana lähetetyt veden äänien tallenteet. Teeman alla on tällä hetkellä yhteensä 43 tallennetta, joista suureen osaan on liitetty myös kuva äänitystilanteesta tai äänitteen kohteesta. Äänitteet ulottuvat mukavan laajalle ainakin Etelä- ja Keski-Suomen alueella: suurin osa äänistä on tallennettu Kokkolan ja Raaseporin välisellä alueella. 

Kuuntelupäivän äänitteet ovat monipuolisia myös aiheiltaan: vettä on äänitetty sekä urbaaneissa arkisissa oloissa että luonnon rauhassa; samoin sekä itsenäisenä elementtinä että osana toimintaa. Urbaaneista äänityksistä esimerkkeinä voisivat toimia esimerkiksi Helsingissä tallennettu uima-altaassa polskinta, jossa uimisen aiheuttama aaltojen loiske kaikuu 1970-luvulla rakennetun talon kellarin pienessä allastilassa. Vieläkin arkisempi veden ääniympäristö on ehkäpä niin ikään Helsingissä tallennettu suihkun hanan ääni taikka Tampereella äänitetty tiskikoneen ”molskuaminen”. 

Vuodenaika näkyy ja kuuluu tallenteissa: suuri osa äänistä kuuluu nimenomaan kesän äänimaisemiin ja kesään liittyviin aktiviteetteihin. Monet arkisetkin toimenpiteet – kuten vaikkapa käsienpesu – saa uusia merkityksiä kun se tehdään mökin tuvassa. Mökkeilyyn liittyviä tallenteita oli lähetetty runsaasti, ja niiden vetinen ääniympäristö vaihteli käsienpesusta saunanpadan pesuveteen ja saunan sinkkisangon ääniin. Muita kesäisiä tapahtumia ja aktiviteetteja kuuntelukartassa ovat muun muassa keskimoottoriveneen aiheuttamat aallot Merikarvialla, kalanperkuu länsirannikolla sekä laiturihypyt, Pyhäjärven veneily sekä Särkänniemen huvipuiston Tukkijoen loiske Tampereella. Eläimet pääsivät mukaan äänityksiin koiran juomisäänien kautta, joita oli tallennettu sekä Savitaipaleella että Alhaisissa.

Näiden teemojen lisäksi yksi silmiinpistävä äänimaisema-aihe oli – Suomen kesälle tyypillisesti – sade. Lauantai oli paikoin sateinen, joten sateen ääniä tallennettiin etenkin Helsingissä. Sadetta oli nauhoitettu muun muassa hiljaisena tihkuna ikkunalaudalle, lotinana sadevesikaivoon sekä tiputteluna raitiovaunupysäkin räystäältä.

Kuuntelukartta on siis pullollaan heinäkuisen lauantaipäivän äänimaisemia ympäri Suomea, ja kaikki tallenteet ovat kuunneltavissa teeman ”Kuuntelupäivä32015” alla.

Kansainvälisesti World Listening Day on projektin verkkosivujen mukaan kasvanut vuosi vuodelta. Projektissa on tänä vuonna pohdittu vettä hupenevana luonnonvarana ja elintärkeänä osana ihmisten ja yhteisöjen olemassaoloa, ja kuuntelupäivään on osallistuttu kansainvälisesti muun muassa erilaisten symposiumien ja kuuntelukävelyiden kautta. Voit lukea lisää kansainvälisistä tempauksista projektin omilta verkkosivuilta.

Haluamme Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hankkeen puolesta kiittää kaikkia äänittäjiä ja muita tempausta kohtaan mielenkiintoa osoittaneita äänimaisemaintoilijoita! Olimme positiivisesti yllättyneitä tempauksen saamasta huomion ja kiinnostuksen määrästä. 

Muistathan, että kuuntelukarttaan saa milloin tahansa lähettää tallenteita ääniympäristöistä, missäpäin Suomea sitten oleiletkin! Jos siis kuulet mielestäsi kiinnostavia ääniä ja tallennat ne äänityslaitteella tai puhelimellasi, lisää äänitteesi ihmeessä karttaan.

Palataan Maailman kuuntelupäivän uusiin teemoihin ja ideoihin taas vuoden kuluttua!