Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hankkeen äänimaisemien keruukilpailu päättyi huhtikuun lopussa 2015.
Äänimaisemakertomuksia tuli kilpailuun runsain määrin ja ne käsittelivät monipuolisia äänimaisemia. Keruukirjoituksissa muisteltiin menneiden vuosikymmenien luonnon rauhaa ja kaupunkien rauhallista äänimaisemaa sekä toisaalta noiden aikojen sodan uhkaa ja siihen liittyviä levottomuutta ja pelkoa herättäviä ääniä. Toisaalta äänimaisemakirjoituksissa kerrottiin äänimaiseman muutoksesta vuosikymmenten takaa nykypäivään, ja kuvailtiin tämän hetken suomalaisen arjen äänimaisemia – urbaaneista ympäristöistä luonnon rauhaan ja hiljaisuuteen.
Äänimaisemaehdotuksia tuli kilpailuun yhteensä noin 1200 kappaletta, yhteensä 188 eri vastaajalta.
Tällä hetkellä äänimaisemakertomukset ovat raadin arvioitavina, ja kilpailun tulokset julkaistaan viimeistään 15. syyskuuta 2015. Kilpailuraatiin kuuluu asiantuntijaedustajia Taideyliopistosta, Tampereen yliopistosta, Åbo Akademista, Itä-Suomen yliopistosta, Yleisradiosta sekä Suomalaisen kirjallisuuden seurasta. Lisäksi raatiin kuuluu kaksi kansalaisedustajaa. Kilpailun sihteerinä toimii hankkeen projektituottaja Kaisa Ruohonen.
Palkintosumma on 1000 euroa, joka jaetaan kolmen vastauksen kesken. Kaikkien vastaajien kesken arvotaan myös kirja- ja äänitepalkintoja.
Palaamme kilpailuraadin pohdintoihin ja päätöksiin siis syksyllä. Suuret kiitokset jo nyt kaikille kilpailuun osallistuneille!
Seuran toiminta-ajatuksena on herättää kansalaisten kiinnostusta yhteisen ympäristön kaikkia äänellisiä ilmiöitä kohtaan ja tehdä tunnetuksi ääniympäristön kulttuurisia merkityksiä. Näihin sisältyvät paitsi miellyttävät ja epämiellyttäviksi koetut myös kulttuurisesti ja historiallisesti merkittävät ääni-ilmiöt ja ympäristöt sekä ennen muuta äänten ja ääniympäristöjen ainutlaatuisuus luonnossa, maaseudulla ja kaupungeissa. SAES on perustettu vuonna 1999.