6.5.2011

Aurajokisinfonia 27.5.


Kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisissa kuultu Aurajokisinfonia esitetään Jokisataman avajaisissa perjantaina 27.5.2011 kello 17:30 alkaen. Tyfoonien, kirkonkellojen, sireenien ja Arma Aboan mustaruutitykkien lisäksi mukaan tulee noin sata puhallin- ja lyömäsoittajaa turkulaisista ja lähiseudun puhallinorkestereista.

Jokainen Aurajokisinfonian esitys on ainutlaatuinen: vuodenaika, sää, mukana olevien alusten määrä ja monet muut tekijät vaikuttavat lopputulokseen. Pääosassa on itse Aurajokilaakso ja sen akustiset ominaisuudet. Avajaisesityksestä kuulijoiden mieleen jäivät tyfoonien ja tykkien lisäksi suuren väkijoukon askelten narina ja muut pakkasen aiheuttamat äänet. Tällä kertaa nousevat esiin toisenlaiset äänimaailmat, mitkä, sen kuulemme perjantaina 27.5.

Esitys on osa Jokisataman kesän avausta sekä samaan aikaan järjestettävää Turun Puhallinmusiikkijuhlia. Laivojen tyfoonien, kirkonkellojen, sireenien ja mustaruutitykkien lisäksi Aurajokisinfoniassa kuullaan tällä kertaa puhallin- ja lyömäsoittimia. Aurajokisinfonian suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa äänitaiteilija Simo Alitalo. Toukokuun esityksen
puhallinmusiikkiosion suunnittelussa ja toteutuksessa on mukana äänitaiteilija Pessi Parviainen sekä sata turkulaista puhallin- ja lyömäsoittajaa.

Aurajokisinfonian tämän kertainen versio kestää noin 40 minuuttia ja esitetään Martinsillan ja Forum Marinumin välisellä alueella. Yleisön kannattaa varautua liikkumaan ja vaihtamaan paikkaa esityksen
aikana - esitystila on yli 2 kilometriä pitkä. Isommat laivat kuuluvat kauemmaksikin, mutta pienemmät vain lähietäisyydelle. Muusikoita on ripoteltuna tasaisin välimatkoin niin pitkälle ranta-alueelle kuin soittajia riittää, varmimmin Varvintorin ja Förin väliselle alueelle.

Aurajokisinfonian esitystä valmistellaan parhaillaan. Mukaan tulevien laivojen määrä selviää toukokuun aikana kun laivojen katsastukset on tehty ja ne ovat siirtyneet laituripaikoilleen Aurajoelle. Puhallinorkesterit ilmoittautuvat vielä mukaan ja osa harjoittelee parhaillaan. Tähän mennessä mukana ovat Aura Brass Band, Raision VPK:n soittokunta, Turun Metsänkävijäin Soittokunta, Maarian VPK:n soittokunta, Sohon Torwet, Turun VPK:n Puhallinorkesteri, Axelbandet ja Sointuseitsikko sekä soittajia useista muista orkestereista mm. Raision nuorisosoittokunnasta. Lisäksi järjestelyissä ovat mukana Turun Puhallinmusiikkijuhlat, Arma Aboa, Turun satama, Forum Marinum, Aboa Mare, Martin, Mikaelin ja Tuomiokirkko seurakunnat, turkulaisia musiikkioppilaitoksia, laivojen omistajia ja henkilöstöä sekä vapaaehtoisia.

Aurajokisinfonia on osa Suomen Akustisen Ekologian Seuran Turku kuuntelee -hanketta.
Lisätietoja: http://www.turku2011.fi/turku-kuuntelee
Esitysjärjestelyjen eteneminen: http://www.facebook.com/turkukuuntelee