2.5.2006

Suomalaisia äänimaisemia radiossa joka viikko!Seuraavat 12 viikkoa tulee keskiviikkoisin klo 09:55 - 10:00 YLE Radio 1:stä "Suomalaisia äänimaisemia", jotka on toimitettu Akustisen ekologian seuran järjestämän Sata suomalaista äänimaisemaa -keruukilpailun haastattelumateriaalista.

Ohjelmissa käydään kuuntelemassa muiden muassa Kutujoen koskea, "lehtimatoja", Kuulokojevalssi, kuulajumpparia ja viskuumasiinaa. Ohjelmat ovat toimittaneet Meri Kytö, Ari Koivumäki ja Heikki Uimonen.

Ohjelmat pikauusitaan samana päivänä klo 18.25.

3.5. Kutujoki. Suonenjokisen Niilo Rytkösen kotinurkalla virtaava joki kertoo kuulijalleen sään ja vuoden vaihtelut. Virtaava vesi liittyy myös alueen historiaan ja sen muutokseen.

10.5. Tehtaankatu. Helsinkiläinen kortteli kuulosti nuoren miehen korviin laivojen lähdöltä, ohikulkevilta tavarajunilta ja kolttosilta. Kertojana Risto Kaukiainen.

17.5. Kaiku kierteli kivitaloja. Kuusenkoskelaisen Jouko Mikkosen Royal Enfieldissä oli muhkeat äänet. Kouvolan kerrostalojen välissä sillä ei oikein uskaltanut ajella.

24.5. Lehtimato. Pirkko Periviita kertoo moottorikäyttöisistä lehtimadoista, joita esiintyy Helsingissä.

31.5. Vartan mytkettä riihestä. Syksyinen kuura-aamu ja viljan puimisen kauas kantavat äänet ovat osa Pekka Kämäräisen lapsuutta. Muistot eivät ole yksinomaan mukavia.

7.6. Joulurauha. Aino-Marja Sievänen Helsingistä kuuntelee hiljaisuudessa radion joulurauhan julistuksen. Lapsena julistus kuulosti kovin pitkältä.

14.6. Viskuumasina. Ennen erotettiin jyvät roskista ja ruumenista kammesta veivattavalla kojeella. Nyt ovat kojeet kadonneet ja riihet niiden ympäriltä. Kertojana Niilo Rytkönen Suonenjoelta.

21.6. Tuhansien tiukujen helke. Syksyinen uimamatka vaihtuu sateen kuunteluun suomussalmelaisella lammella. Kertojana kajaanilainen Sirpa Nissinen.

28.6. Kuulajumppari. Helsinkiläisen Jouni Arjavan merimaisemaa ovat kaljaasit ja niiden Kaivopuiston kallioista heijastuva hehkukuulamoottorin ääni.

5.7. Kadonnut kasettinauha. Raija Hämäläinen Pieksämäeltä löysi kauan hukassa olleen kasetin. Nauhalle oli tarttunut muutakin kuin musiikkia.

12.7. Ajometsästyksen ääniä. Hirvijahdin ääniä kuuntelee ja niistä kertoo suomussalmelainen Tarja Kettunen.

19.7. Parolannummi. Parolannummi on yksi suurimmista suomalaisista varuskunnista. Jouni Sillanmäen mukaan Parolannummen äänimaiseman voi akustiikkaa ja äänilähteitä tuntematon tulkita meluksi. Tarkkakorvaiselle sen äänet kertovat muutoksesta: hevosten hirnunta ja miekkojen kalske on vaihtunut panssarivaunujen jyrinäksi