Lauantaina 23. tammikuuta Tampere-talolla järjestetään Valoa pimeyteen -tiedetapahtuma, johon jokainen voi tulla ihmettelemään installaatioita, pelejä, testejä, lyhytelokuvia tai vaikkapa robotteja sekä kuuntelemaan luentoja erilaisista ajankohtaisista aiheita ja tiedekentän uusimmista käänteistä. Ohjelmassa on luentoja kaupunkisuunnittelusta, poliisityön strategiasta, terveysteknologiasta, unitutkimuksesta sekä lukuisista muista aiheista. Tampere-talon ovet ovat lauantaina avoinna kello 10-15. Tapahtuma on kaikille maksuton.
Tämän vuoden tiedetapahtuman teemana on muisti. Mitä me muistamme, ja miksi me muistamme? Mitä unohdamme? Voiko muistikuvansa valita?
Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hanke osallistuu tiedetapahtumaan monipuolisesti äänimaisemien kautta. Tiedetapahtumassa avataan Tampereen lasten akatemia, ja lapset pääsevätkin pikaisesti tutustumaan äänimaisematutkimuksen saloihin. Lasten akatemian ensimmäisen luennon pitää tutkijatohtori Meri Kytö nimikkeellä Korvat hörölle: äänimaisematutkijaksi tunnissa.
Myös vanhemmille äänimaisemasta kiinnostuneille on luvassa Meri Kydön ja professori Heikki Uimosen luento otsikolla Muuttuvat äänimaisemat - äänimuistoja arjesta ja juhlasta. Sekä Uimonen että Kytö ovat kuuluvat hankkeemme ydintekijöihin, ja yllä mainitussa luennossa päästään varmasti käsiksi Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hankkeen lähtökohtiin ja aikaansaannoksiin.
Luentojen lisäksi äänimaisemaa on kuunneltavissa (ja katseltavissa) Tampere-talon Sorsapuistosalin lämpiössä, johon pystytämme Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hankkeen tähänastista satoa esittelevän äänimaisemainstallaation. Installaatio koostuu valokuvien lisäksi "kaupunkikukkaruukuista", binauraalisesta kuuntelupisteestä sekä äänitauluista, jotka soittavat kevään, kesän ja syksyn aikana ympäri Suomea äänittämämiämme äänimaisemia ja haastatteluita.
Tervetuloa siis Tampere-talolle lauantaina 23. tammikuuta klo 10-15! Tänä vuonna tiedetapahtuman järjestäjiä ovat Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Poliisiammattikorkeakoulu, Tampere-talo, Pirkanmaan liitto, Tampereen kaupunki ja Aamulehti.
Seuran toiminta-ajatuksena on herättää kansalaisten kiinnostusta yhteisen ympäristön kaikkia äänellisiä ilmiöitä kohtaan ja tehdä tunnetuksi ääniympäristön kulttuurisia merkityksiä. Näihin sisältyvät paitsi miellyttävät ja epämiellyttäviksi koetut myös kulttuurisesti ja historiallisesti merkittävät ääni-ilmiöt ja ympäristöt sekä ennen muuta äänten ja ääniympäristöjen ainutlaatuisuus luonnossa, maaseudulla ja kaupungeissa. SAES on perustettu vuonna 1999.