5.1.2011

Aurajokisinfonia 15.1.2011


15. tammikuuta kuullaan eri puolilla Turkua ja erityisesti Aurajoen rannoilla, Martinsillalta alajuoksulle, kokeellinen ääniteos kirkonkelloille, laivojen merkinantolaitteille ja sireeneille. Aurajokisinfonian esitys alkaa noin kello 17:10 ja se kestää reilut puoli tuntia.

Teos alkaa kirkonkellojen soitolla, ensin aloittavat kauempana joesta olevat kirkkojen ja kappelien kellot, vähitellen soitto keskittyy jokilaaksoon, mukaan liittyvät laivojen sumusireenit eli tyfoonit sekä hälytyssireenit. Soitannossa ovat mukana myös Arma Aboan mustaruutitykit. Esitys päättyy ennen kello 18 alkavia kulttuuripääkaupungin avajaisia Forum Marinumissa.

Teosta voi kuunnella kävelessään jokivartta alas tapahtumapaikalle. Se muuntuu paikallisen akustiikan mukana ja kuulostaa eri paikoissa erilaiselta. Myös etäisyydet vaikuttavat kuuluvuuteen, tyfoonien etäisyys toisistaan voi olla yli kaksi kilometriä.

Jäiden takia joessa on tällä hetkellä melko vähän laivoja, esitykseen osallistuu säästä riippuen noin 10-15 alusta. Jokaisella aluksella on oma ääni ja omanlaisensa tyfooni. Pääsääntö on, mitä suurempi alus, sitä voimakkaampi on ääni. Omaa hohtoaan esitykseen tuovat pian lähdössä oleva Estelle sekä vastikään Turkuun palannut Bore. Monilla muillakin aluksilla on upea ääni ja myös Suomen Joutsen on mukana.

Aurajokisinfoniaa esitetään vuoden 2011 aikana vielä uudelleen. Jokainen esitys on ainutlaatuinen, vuodenaika, sää, mukana olevat alukset ja monet muut tekijät vaikuttavat lopputulokseen. Emme edes tiedä mitkä kaikki ja miten. Aurajokisinfonia on kokeellinen ääniteos sanan kaikissa merkityksissä.

Tavoite on luoda ja kehittää tapaa jolla Aurajokisinfoniasta ja jokisataman laivojen äänistä tulee osa turkulaista äänimaisemaa – vaikkapa kerran vuodessa toistuvana tapahtumana.

Aurajokisinfonia on osa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa ja Suomen Akustisen Ekologian Seuran Turku kuuntelee -hanketta. Se on moniosainen akustinen taideprojekti, jossa kuullaan, kuunnellaan ja pohditaan Turun akustisia ympäristöjä. Ensiesitykseen osallistuu noin 13 turkulaista kirkkoa ja kappelia, 10-15 laivaa Aurajoella ja satamassa sekä 5-7 sireeniä. Sireenejä ja tyfooneja soittavat Aura Brass Bandin muusikot, lisäksi mukana on vapaaehtoisia järjestelyissä ja esityksen taltioinnissa, laivojen omistajia ja seurakuntien työntekijöitä. Kaikkiaan toteutuksessa on mukana noin 70 henkeä.

Suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa turkulainen äänitaiteilija Simo Alitalo. Hän myös johtaa esitystä Aboa Mare -koulun komentosillalta. YLE Kulttuuri taltioi Aurajokisinfonian esityksen ja siitä kuullaan radioversio YLE Kulttuurin ja Euroradion kansainvälisessä akustisen taiteen teemaillassa "Taiteen syntymäpäivä" maanantaina 17.1. YLE Radio 1:ssä ja samana iltana järjestettävässä Dynamon kuunteluklubissa Turussa. [PÄIVITYS: YLEn radiomiksaus kuultavana Klassika Raadion sivuilla: http://klassikaraadio.err.ee/helid?main_id=1166763]

Lisätietoja:
www.turku2011.fi/turku-kuuntelee
Esitysjärjestelyjen eteneminen: FACEBOOK: Turku kuuntelee-Turku is listening
Turku2011-lehti : Elina Teerijoki: Aurajoen omat äänet tekevät sinfonian
EBU:n Arts Birthday esitys 17.1.2011 arsacustica.wordpress.com