Turku kuuntelee

Turku kuuntelee (2010–2011) on moniosainen akustinen taideprojekti, jossa kuullaan, kuunnellaan ja pohditaan Turun akustisia ympäristöjä. Turku kuuntelee on osa Turku 2011 kulttuuripääkaupungin ohjelmaa ja sen toteuttaa Suomen Akustisen Ekologian Seura. Hankkeen tavoite on sekä kiinnittää huomiota akustiseen ympäristöömme, korostaa ääniympäristöjen, kuuntelemisen ja kuulemisen merkitystä sekä kehittää Turun kaupunkiympäristöä. Tämä lisäksi tavoitteena on tehdä kuultavaan ympäristöön liittyviä aiheita tutuksi osana turkulaisen kaupunkiympäristön kehittämistä sekä osana suomalaista ja eurooppalaista kulttuuri-, ympäistö- ja taidekeskustelua.

Turku kuuntelee luo kohtaamisia perinteisen taidetilan ja taidekokemuksen sekä arkisen elämän välille: ääniteokset tulevat julkiseen tilaan kaupunkilaisten luo, kuunteleminen tuodaan esiin taiteellisena kokemuksena. Hanke on myös yhteisöllinen, kaupunkilaisia kutsutaan mukaan teosten suunnitteluun ja valmistukseen.

Projekti muodostuu kolmesta osasta:
  1. Aurajokisinfonia on sarja teoksia/esityksiä, jotka toteutetaan Aurajoen lähistöllä olevia ääniä ja äänilähteitä käyttäen. Teoksen innottajana on toiminut mm. Arseni Avraamovin 1920-luvulla Bakussa toteuttama Sinfonia tehtaiden sireeneille. Aurajokisinfonian perusäänimateriaalin muodostavat joella ja satamassa kulloisenakin vuodenaikana olevien veneiden ja laivojen erilaiset äänimerkinantolaitteet. Aurajokisinfonia on sumutorville, erilaisille pilleille, kirkonkelloille, työn äänille ja äänimaamerkeille sävelletty ääniteos. 
  2. Turun kuuntelukartta [PÄIVITYS: Turun kuuntelukartta on muutettu koko Suomen kattavaksi 2014 lähtien] on yhteisöllinen, turkulaisten toteuttama verkkohanke, jossa jokainen saa esittää, tallentaa ja kommentoida erilaisia ääniympäristöjä Turusta verkko/kartta/teoksessa. Kuuntelukarttaan liittyy myös yhteisöllisiä tapahtumia, tilaisuuksia, työpajoja, joiden tavoite on saada turkulaiset kuuntelemaan kaupunkiaan, pohtimaan ja keskustelemaan sen akustisesta tilasta ja olemuksesta sekä taltioimaan sen äänimaisemia verkossa ylläpidettyyn kartaan. Tavoite on myös kehittää ja parantaa tällä hetkellä suosittua äänikartta-konseptia ääniympäristön kollektiivisen hahmottamisen, haltuunoton ja huollon välineenä. 
  3. Turun katukuvaan toteutettavat ääni-installaatiot tuovat kansainvälisesti tunnettujen äänitaitelijoiden (Christina Kubisch, Nigel Helyer ja Robin Minard) toteuttamia ääniteoksia ja installaatioita Turun katukuvaan. Teosten toteutus nivoutuu Klangi äänitaidenäyttelyyn, joka järjestetään syksyllä 2010 Aboa Vetus & Ars Nova museossa. 
Turku kuuntelee -kokonaisuuden toteutuksesta vastaa Suomen Akustisen Ekologian Seuran työryhmä, johon kuuluvat äänitaiteilija Simo Alitalo, äänitaiteilija Pessi Parviainen, äänimaisematutkija Meri Kytö ja toimittaja Tuike Alitalo, joka toimii hankkeen tuottajana.

Katso hankkeen videodokumentaatiot: https://vimeo.com/user2552434

Simo Alitalo: The River Aura Symphony for boat horns, sirens, a black powder cannon and church bells. from tuike alitalo on Vimeo.