20.5.2015

Kuortaneen vellikellot

Äänitaiteilijat Simo ja Tuike Alitalo lähtevät hankkeemme äänittäjäharjoittelijoiden kanssa Kuortaneelle tallentamaan vanhojen maatalojen vellikellojen äänimaisemaa tulevalla viikolla. Ohessa tiedote projektista.

Kuortanelaisten talojen vellikelloja kartoitetaan ja tallennetaan toukokuussa.


Pohjalaistalojen perinteitä on viime vuosina tutkittu ja elvytetty, mutta paljon paikallisia erikoispiirteitä on vielä selvittämättä. Kuortanelaisille taloille ovat tyypillisiä komeat vellikellot. Kelloista tiedetään kuitenkin hämmästyttävän vähän. Kuurtanes-seuran avustuksella on laskettu, että vellikello on noin kahdessakymmenessä kuortanelaistalossa. Vellikelloista kiinnostuneet turkulaiset äänitaiteilijat Simo ja Tuike Alitalo ovat nyt tulossa selvittämään missä kunnossa kellot ovat, voiko niitä soittaa ja jos voi, myös äänittämään näitä kelloja. Äänityksiä tehdään 25.-26. toukokuuta.

Alitalot haluavat äänitysten avulla selvittää miltä kellot kuulostavat, miten niitä voidaan soittaa, miten kauas niiden ääni kuuluu ja voitaisiinko mahdollisesti kelloja vielä nykyään soittaa ja käyttää, vaikkapa yhteiseksi iloksi ja ylennykseksi.

Vellikellolla varustettujen talojen omistajia ja asukkaita toivotaan mukaan hankkeeseen. Taiteilijat toivovat voivansa tulla taloihin soittamaan kelloja ja tallentamaan niiden ääntä. Toiveena on myös, että talonomistajat tarkastaisivat ennakkoon kellojen ja niiden soittonarujen kunnon. Tulevan viikon aikana talonomistajat voivat varautua yhteydenottoihin. Simo Alitalo soittaa niille talonomistajille joiden yhteystiedot hän on saanut Kuurtanes-seuralta ja tiedustelee ajankohtaa, jolloin tallentajat voivat tulla paikan päälle kelloja soittamaan. Mikäli yhteystietoja ei ole saatu, tallentajat saattavat tupsahtaa pihaan ilman ennakkoilmoitusta ensi viikon maanantaina tai tiistaina.

Tallennushanke tehdään yhteistyössä Kuortaneen kulttuuritoimen kanssa. Tallennetut soitot myös julkaistaan Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat- verkkosivustolla olevalle kuuntelukartalle tulevan kesän aikana.

Lisätietoja hankkeesta saa kulttuurijohtaja Kaija Yliseltä tai äänitaiteilija Simo Alitalolta.